Sfaturi de detensionare pentru oamenii ocupati

Stresul face parte din viata fiecaruia dintre noi. Din fericire, exista o multime de resurse excelente pentru oamenii ocupati, pentru productivitate, gestionarea timpului si reducerea stresului si nu trebuie sa fii un expert ca sa te poti bucura de acestea. Iata cateva sfaturi care va pot fi de folos in lupta cu grijile:

1.Scrieti liste
In fiecare zi, scrieti o lista noua de lucru, impartita in treburi personale si activitati legate de job sau alte proiecte legate de viata profesionala. Este important sa pastrati o baza de date, dar si sa folositi aplicatii pentru sarcinile mai importante, cu o durata mai lunga de desfasurare. In felul acesta puteti sa aveti o situatie constanta a nivelului la care va aflati si va puteti gestiona zilele si energia mai productiv.

2.Luati-va pauzele necesare
Exista cercetari care arata ca suntem cei mai productivi atunci cand rupem activitatile in bucati de 25 de minute urmate de pauze scurte – fie ca este vorba de scriere, lectura, gospodarie, teme sau orice alta activitate care necesita concentrare. Aceasta este o tehnica numita tehnica Pomodoro si va ajuta atunci cand aveti de-a face cu o zi coplesitoare care pare mai greu de gestionat. Asa ca, luati-va pauzele sa vorbiti cu un prieten sau sa va verificati retelele de social media si sa va relaxati.

3.Stabiliti o rutina
Rutina si stabilirea unor reguli face convietuirea mai usoara. Atat la locul de munca, cat si in familie este important sa pastrati un echilibru care sa va ajute sa va intelegeti. In felul acesta, fiecare membru stie ce se asteapta de la el si care ii sunt sarcinile si nimeni nu este nedraptatit sau nu simte o presiune.

4.Fa-ti timp pentru tine in fiecare zi
Indiferent de cat de multe lucruri aveti de facut intr-o zi, este foarte important sa va gasiti cateva minute in care sa faceti ce va place si sa va relaxati. Puteti citi, puteti alerga, petrece timp in natura sau pur si simplu puteti sta degeaba, puteti respira profund si va puteti distrage gandurile de la realitatea cotidiana.

5.Ritualul dinainte de culcare
Aproximativ cu o jumatate de ora inainte a va culca, opriti televizorul si alte dispozitive care stimuleaza creierul. Unul dintre obiceiurile mele personale este sa ascult radio inainte sa adorm. Ma relaxeaza si ma face sa ma destresez.

Tu cum iti gestionezi viata ocupata?