De ce femeile aflate la varsta a doua isi parasesc tot mai des locurile de munca

Persoane care desfasoara activitati independente: sunt peste tot. Deschiderea de buticuri, lucrul individual pe laptop-uri in cafenele sau orice alta activitate de acest gen, toate sunt evidente a faptului ca numeroase persoane prefera munca individuala sau isi doresc sa isi deschida o afacere.  Desigur, au fost intotdeauna acolo, dar eram in siguranta in biroul meu, fara sa le observ. Fiecare nou capitol din vietile noastre ne deschide ochii fata de comportamentele care erau mereu acolo, dar au trecut neobservate.

Nu mi-am dat seama cat de multe sunt femeile de 40 de ani care lucreaza pe cont propriu . Exista multe femei de succes, fericite si implinite care desfasoara activitati independente si acesta este un fenomen in crestere. Ce se intampla femeilor in anii ’30 si ’40, incat le determina sa paraseasca terenul fertil de munca si sa isi deschida propriul business?

Este adevarat ca schimbarea apare adesea dupa ce femeile au copii, dar dovezile anecdotice ar sugera ca ingrijirea copiilor nu este principala motivatie pentru iesirea femeilor de la locul de munca. Nu este vorba doar de echilibrul intre viata profesionala si viata personala, ci si de dorinta de a fi mai autentic, de a lua decizii proprii si de a controla destinul.
In ceea ce priveste motivele pentru care femeile parasesc un loc de munca la o anumita varsta, exista probleme sociale mai largi la locul de munca.

Diferenta de salarizare si oportunitate reprezinta motive concrete pentru care acest fenomen este tot mai intalnit. Pe de alta parte, angajamentele de familie ne schimba prioritatile
Femeile sunt, in principiu, responsabile pentru majoritatea activitatilor de ingrijire a copiilor si a celor de uz casnic, in ciuda eforturilor lor de a atinge paritatea.

Studiile arata ca femeile au un EQ mai ridicat – inteligenta emotionala, iau mai putine riscuri si pun accentul pe abilitatile de comunicare mai mult decat barbatii. Aceste caracteristici sunt subevaluate in organizatiile mari, chiar si in cele conduse de femei.

Evaluarile si planurile de dezvoltare personala sunt in cele din urma legate de atingerea nivelului urmator in ierarhie. Si pentru a atinge acest obiectiv, trebuie sa demonstram, printre altele, o mai buna capacitate de „conducere”, ceea ce nu este tocmai foarte autentic pentru reprezentantele sexului feminin.

Acestea sunt cateva dintre motivele pentru care femeile prefera sa fie pe cont propriu si sa isi dezvolte propriile afaceri. Tu ce parere ai despre acest fenomen si cum te vezi la varsta maturitatii depline?